A rostdús táplálkozás csökkenti a terhességi szövődmények kockázatát |
|
|
|
Csökken a preeklampszia kockázata, ha a
terhesség első három hónapjában a szokásosnál több rostot fogyaszt a
várandós nő. Az esetleg végzetes kimenetelű preeklampsziát magas
vérnyomás jellemzi, és a terhesek 5-8 százalékánál fordul elő. Egyedüli
módja az állapot megszüntetésének, ha a nő megszüli a babát, ami
nyilvánvaló, hogy csak előrehaladott terhességnél járható út.
A preeklampszia kockázati tényezői az elhízás, a 2. típusú diabétesz
előfordulása a családban és/vagy a magas vérnyomás, depresszió,
szorongás, gyümölcsben és zöldségben szegény étkezés, valamint a kevés
mozgás.
A vizsgálatban több mint 1500 terhes töltött ki az étkezési
szokásaira vonatkozó és 121 pontból álló kérdőívet. Azoknál a nőknél,
akik napi minimum 21,2 gramm rostot fogyasztottak, 72 százalékkal
ritkábban alakult ki preeklampszia, mint azoknál, akik 11,9 grammnál
kevesebbet fogyasztottak. Alacsonyabb volt a triglicerid-szint és
magasabb a HLD koleszterin szintje is.
A kutatók hozzáteszik, hogy a napi plusz 5 gramm rost fogyasztása
már 14 százalékkal csökkenti a kockázatot, ennyi rostot két szelet
teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz.
Forrás: Informed
Kapcsolódó cikk:
Ödémás
kismamák
|