A legtöbbünknek fogalmunk sincs, hogy mennyi
rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyasztunk. Mégis sokan
vannak azok, akiknél az adag duplájára lenne szükség. A szakmai
ajánlások szerint naponta 20-35 g élelmi rostot kellene
elfogyasztanunk. Főleg a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak és
hüvelyesek tartalmaznak élelmi rostokat. Ön vajon mennyit fogyaszt
belőlük?
Az élelmi rostok csökkentik a koleszterinszintet,
enyhítik vagy megszüntetik a székrekedést, lassítják az emésztést, és
segítenek fogyni is. Csökkentik az ételek energiatartalmát, és
lassítják az emésztést, vagyis az energia felszívódását.
Egyes
vizsgálatok azt is kimutatták, hogy nagy mennyiségű rost fogyasztásával
segíthetjük a cukorháztartásunkat, és növelhetjük az inzulin
hatékonyságát. Ezért van az, hogy azok az emberek, akik több rostot
fogyasztanak, soványabbak, és kevésbé hajlamosak elhízásra az életkor
előrehaladtával.
Érdemes tudni, hogy néhány vizsgálat szerint
a magas rosttartalmú étrend csökkenti a vastagbélrák és a 2-es típusú
cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az élelmi rostok különösen
fontos hatást gyakorolnak a szívbetegségek kialakulására. Sok rost
fogyasztása mellett lassabban alakulnak ki az érelmeszesedésre jellemző
elváltozások az erek falán. Csökkentik továbbá az
LDL-koleszterinszintet („rossz” koleszterin), és növelik a
HDL-koleszterin szintjét („jó” koleszterin).
A legelőnyösebb hatást akkor érhetjük el, ha minél több élelmi rostot
fogyasztunk: nőknél 25 gramm, férfiaknál 30 gramm a javasolt napi adag.
Érdemes fokozatosan növelni a bevitt rostmennyiséget, hogy elkerüljük a
hirtelen átállás következtében kialakuló kellemetlen hasi tüneteket.
Fontos
tudni, hogy kétféle élelmi rost létezik: az egyik vízben nem oldódik,
ebből a típusból sok található a gabonafélékben, répában, paradicsomban
és káposztában. Fogyasztásuk nyomán aktivizálódnak a bélmozgások, és
csökken a vastagbélproblémák gyakorisága. A vízben oldódó rostok nagy
mennyiségben vannak almában, körtében, eperben és a zabban. Ezek
csökkentik a bélben a koleszterin felszívódását és a vércukorszint
növekedését az étkezések után.
Forrás: WebMD
Kapcsolódó cikkek:
Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a
gyógyításban
Koenzim Q10 - az életerő
|