A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és
gyümölcsökről. Számos fajtájuk télen is bővelkedik vitaminokban, gyakori
fogyasztásukkal segíthetjük szervezetünk erőnlétét. Íme néhány ötlet ad az
étrendünk színesítésére, változatossá tételére.
Kel
Egyik legkedveltebb zöldségfélénk télen, sokféle vitaminja (A-, B1-, B2-, C-,
E-vitamin) miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású
élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma pedig a csontjaink egészségéhez
járulhat hozzá. Ezen kívül káliumban, magnéziumban, és vasban is gazdag
élelmiszer. Energiaértéke viszonylag alacsony, csak 30 kcal. A fejes
káposztához képest fehérjében dúsabb, magasabb tápanyagtartalmú, de könnyebben
emészthető, kisebb a puffasztó hatása.
Káposzta
A C-vitaminon és a rostokon kívül sok K- , B1-, valamint E-vitamint is tartalmaz.
A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely fontos antioxidáns a szervezet
számára. Egy kis adagban már benne van az ajánlott napi mennyiség ebből a
fontos vitaminból. Az ásványi anyagok közül a kalcium mennyisége kiemelkedő de
a vasé is jelentős. Gazdag élelmi rostokban. Kalóriatartalma viszont igen
alacsony.
A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen
természetes antibiotikumnak tekinthető. Hatásos a gyomor, a bélrendszer, a
tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek
megelőzésében.
A vörös káposztában 36 különböző
antocianin található. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok
védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét
is. Némely képviselőjük akár kétszer olyan erős antioxidáns hatással
rendelkezik, mint az ugyanolyan mennyiségű C-vitamin. Tehát, érdemes a reggelit
kiegészíteni egy szelet, ropogós vöröskáposztával.
A káposzta igen változatos módon felhasználható, nemcsak friss saláta, hanem
párolva köret, kolbásszal, apróhússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel, de változatos
főzelék, tésztaétel formájában is fogyasztható, valamint savanyúság is
készíthető belőle. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során
olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással
vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. A savanyítás
megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát, így a hordós káposzta télen is olcsó
vitaminforrás. A savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált
fűszerek (mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.) maguk is
egyben gyógynövények is, és légúti és emésztőszervi jótékony hatásuk
hozzáadódik a káposzta értékeihez.
Retek
Vitaminokban, kéntartalmú illóolajokban, mustárolaj-glikozidban, a
raphanolban. Fontos C-vitamin forrás. Télen a fekete retek is számos variációt
adhat az étlapunknak, gazdagíthatunk vele salátákat, de sajttal együtt
előételként is fogyasztható. Az érzékenyebb gyomrúak sose egyék magában,
legalább egy szelet kenyérrel párosítsák. Természetgyógyászok szerint emésztést
segítő, epekő-képződést megelőző hatása van, ha hetente rendszeresen
fogyasztjuk.
Cékla
A cékla, főleg
télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk.
Szervezetünk a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és
jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait.
Rendszeres
fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklát főként salátaként fogyasztják. Heti
rendszerességgel ajánlott "céklanapot" tartani, minimum 3dl
gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem
tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével, almalével vagy
uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító
hatású.
Articsóka
Tél elején és kora tavasszal kapható. A legjobb frissen, vagy párolva. Gazdag
rostokban, C-vitaminban és folátokban, ami az új sejtek képződéséhez
elengedhetetlen.
Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban,
vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és
nátriumot is. 100 gramm
articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas
rosttartalmú diéta fontos eleme.
A fitoterápiában a szárított leveléből készült
articsóka kivonatok az epetermelést fokozzák, és az epeutak
összehúzódását támogatják, de elősegítik a májsejtek regenerálódását is.
Csicsóka
A csicsóka nagy értéke, hogy nem keményítőt, hanem inulint
tartalmaz. Ez egy olyan szénhidrát, amit a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatnak. Ezen
felül még sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz, mégis elsősorban
kalóriaszegény alap-élelmiszernek tekinthető.
Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, saláták készíthetők
belőle, valamint kitűnő turmixital is naranccsal, citrommal, almával gazdagítva.
Gesztenye
Csak télen kapható, használjuk ki ezeket a hónapokat. Kiváló C-vitaminforrás, E-,
B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat, az ásványi anyagok
közül sok káliumot, foszfort, kalciumot, és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek
közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb
mennyiségben.
Mivel sok szénhidrátot, azon belül pedig 17-25 % keményítőt
tartalmaz, ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel.
Sütve, főzve önmagában is fogyasztható, de sok édesség,
főétel különleges kiegészítője is lehet.
Rebarbara
Ritkábban fogyasztjuk, pedig igen egészséges ez a fanyar, kicsit savanyú, sok
A-, B1-, B2- C-vitamint és niacin, valamint kiemelkedően sok káliumot,
kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és szelént tartalmazó zöldféle. Hasznos
növényi rostokat, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat
tartalmaz. Vízhajtó és salaktalanító hatása miatt, tisztítókúrákhoz is ideális.
Étkezési célra legjobb az épp megszíneződött hajtásokat leszedni. Leginkább
az almához hasonló, azt helyettesítő étek, kompótnak, lekvárnak, szörpnek,
ivólének is használják. Oxálsavtartalmát csökkentendő első forráskor a
főzővizet célszerű leönteni. Sütemények, rétesek készíthetők vele.
Narancs
Nagyszerű alkotórésze salátáknak, desszerteknek és italoknak. C-vitamin mellett
A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz, így hozzájárul az
egészséges látáshoz és bőrhöz is. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket
erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja
és káliumja. A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm. A fehér rostok
szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat
tartalmaznak. Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint
a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris
erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió
ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek,
jó kedvre derítenek.
Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad
megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. Aki szereti a
narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a
veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást.
A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és
gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik,
melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a
gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan
gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin
tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
Naspolya
Ritkábban fogyasztjuk, bár az almafélék közül kiváló vitaminforrás, gazdag
C-vitaminban, rostokban, jelentős még a vas- és kalciumtartalma. Salátákhoz is
felhasználható, de sütemények, italok alapanyaga is.
Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő
mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett
lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat
és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma
miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még
csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a
természetgyógyászat. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.
A naspolya ún. utóérő gyümölcs, október végén, november
elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában, de akkor
is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot. A somhoz és a kökényhez
hasonlóan ugyanis legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, népiesen
szólva "szottyossá" válik.
Alma
Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen
fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Ez a gyümölcs minden
porcikájában különösen értékes táplálék. C-, A- és B vitamin, folsav, kalcium,
magnézium, kálium, és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin
sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a
tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a
bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas
vérnyomásúaknak segíthet. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj
működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő,
tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és
húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a
természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki
egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem
egyben méregteleníti is a szervezetét.
Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva,
müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve,
hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint
folytatható.
Áfonya
Sok C-vitamin tartalmaz, és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. Lassítja a
szervezet öregedését.
Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó
antociánok, flavonolok és származékaik.
Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr
egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést
serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián
szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a
kapilláris erek vérellátását. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek
szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E
hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban
koncentráltan, kapszulákban is kapható. Az áfonyabogyó tartalmaz még
katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat.
Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak
bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít
elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek
hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat.
Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.
Elsősorban süteményekhez használjuk, de fogyaszthatjuk frissen,
gyümölcsalátákat gazdagíthatunk vele, kitűnő a belőle készített dzsem, lekvár
is.
Forrás: Házipatika
|