Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen
voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték
fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában,
az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában. Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak
köszönhetően optimális volt a szervezet omega-3 zsírsavellátottsága, ugyanis
ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és a halakban fordulnak elő.
A halak is a növényeken, a fitoplanktonokon keresztül jutnak az omega-3
zsírsavakhoz.
Az omega-3 zsírsavak esszenciális
zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azokat előállítani,
ezért a táplálékkal kell felvenni.
Az esszenciális zsírsavak egy másik csoportját képezik az
omega-6 zsírsavak; elsősorban a magvakban, és a növényekben fordulnak elő.
A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben
jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják pl.:
az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra
kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális
zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. A hazai
táplálkozásra azonban az omega-6 zsírsav túlzott bevitele mellett az omega-3
zsírsav hiány jellemző.
Mindkét esszenciális zsírsavat az E-vitamin tartalom védi
meg az avasodástól.
Az E-vitamin védő hatása annak köszönhető, hogy mint természetes
antioxidáns leköti az anyagcsere folyamatok, stressz vagy toxikus anyagok
stb. hatására képződő szabadgyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, gyorsíthatják
az öregedési folyamatokat, elősegíthetik az érelmeszesedés, a szürke hályog,
és daganatos stb. megbetegedések kialakulását.
Az omega-3 zsírsavak szükségesek
a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez.
A várandós anya megfelelő omega-3 zsírsavellátottsága
befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, csökkenti a koraszülés
veszélyét. A terhesség 3. trimeszterétől és a szoptatás alatt az anyatejből,
az esszenciális zsírsavak (mind az omega-3 ból származó
DHA, mind az omega-6-ból származó AA) beépülnek a magzat
idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális
látás élességét és szellemi fejlődését.
Miért nem kapnak infarktust az eszkimók?
Az eszkimók és a japán halászok körében az infarktus alig
fordul elő. Ők sok halat (100-400 g/nap) esznek, táplálkozásukra jellemző
a magas omega-3 és az alacsony omega-6
és telített zsírsavbevitel. Az infarktus elleni védőhatást a 80-as évekig
elsősorban az omega-3 zsírsavak szérum koleszterin szint csökkentő hatásával
magyarázták. Szérum triglicerid szint redukáló hatása is (mind az emelkedett,
mind a normál szérum triglicerid szint esetén érvényesül) jelentős szerepet
játszik az infarktus megelőzésében.
Bebizonyosodott, hogy a védőhatás azáltal is érvényesül, hogy
az omega-3 zsírsavak megnövelik az érfalban képződő
relaxációs faktor és olyan anyagok elválasztását, amelyek az érbelhártya épségének
megőrzését segítik, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfal-károsító
hatását, és így csökkentik a plakkok kialakulásának a veszélyét. Kisebb a
szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és
az omega-3- zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél
kb. 30 %-kal csökkentette a halálozást.
Szívritmus zavar (aritmia) és a hirtelen halál
A hirtelen szívhalált az esetek nagy részében súlyos aritmia
okozza. Infarktuson átesett egyéneknél nagyobb az aritmia kialakulásának a
veszélye. omega-3 kiegészítés eredményesen alkalmazható
az aritmia megelőzésében.
Az omega-3 zsírsavak csökkentik
a trombózis kialakulásának a veszélyét
Az omega-3 zsírsavak úgy csökkentik
a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy - az aszpirin hatáshoz hasonlóan
- gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat, növelik a véralvadási időt,
gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a vér viszkozitását.
Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szív
koszorúér műtétet (angioplaszticát) követően az ismételt elzáródás (restenosis)
létrejöttét.
Van-e vérnyomáscsökkentő hatásuk?
Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő
hatású. Terápiás dózisban (6g/nap) átlagban 6 Hgmm szisztolés, és 3 Hgmm diasztolés
vérnyomás csökkenés érhető el. Elsősorban a borderline (határérték ) hipertonia
kezelésében hatásos. Az omega-3 zsírsavakat a hipertonia
adjuváns kezelésére ajánlják.
Miért kisebb az eszkimók és a japánok között a cukorbetegség,
a psoriasis, az autoimmun-, a gyulladásos és az allergiás megbetegedések és
néhány fajta daganatos megbetegedés előfordulása, mint más népcsoportokban?
A kutatók úgy vélik, hogy a különbséget az étrend nagy omega-3
zsírsavtartalma magyarázza. Ezt az elképzelést alátámasztja, hogy az omega-3
zsírsavaknak kedvező terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autoimmun megbetegedésben,
mint pl.: rheumatoid arthritisben, ulcerativ colitisben, Crohn betegségben
és szervátültetésnél is alkalmazható a transzplantátum kilökődésének a megelőzését
célzó kiegészítő kezelésben. Alkalmazása kapcsán csökkenthető a gyulladásos
megbetegedésekben alkalmazott szteroidok mennyisége.
Jó eredményről számolnak be az Alzheimer kór, cisztás fibriózis,
a depresszió és az alkoholos megbetegedések kiegészítő terápiájában.
A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3
zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros
állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő
omega-3 zsírsav bevitelnek azonban jelentős szerepe
van. Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3
zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 %-át, az omega-6
zsírsavak pedig minimum az 1 %-át. Az omega-6 : omega-3
arány akkor megfelelő, ha 5:1 ill.10:1 közé esik; Táplálkozásunkban ez az
arány a túlzott omega 6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt nagyon
kedvezőtlenül alakult, meghaladhatja a 25 : 1, vagy még ennél is rosszabb
arányt.
Dr. Barna Mária
a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke
|