A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan működéséhez.
A
vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök)
szavakból alakult ki, bár később kiderült, hogy nem minden vitamin
nitrogén tartalmú vegyület - tájékoztat a Magyar Dietetikusok Országos
Szövetségének (MDOSZ) Weborvoshoz eljuttatott hírlevele.
A szakemberek ismertetése szerint a
vitaminokat alapvetően 2 nagy csoportba (zsírban oldódó és vízben
oldódó) sorolhatjuk. A vízoldékony vitaminok (B1-, B2-, B6-, B12-,
C-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav, biotin) felszívódás után fejtik
ki hatásukat, és a felesleg a vizelettel távozik. A zsíroldékony
vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódása a táplálék
zsírtartalmától is függ.
A vitaminok önmagukban nem jelentenek energiaforrást, de számos
anyagcserefolyamat nélkülözhetetlen alkotói. Elsősorban a táplálékkal
jutunk hozzájuk, de egyesek előállítására az emberi szervezet is képes.
Vannak állapotok, amelyekben megnő a szervezet vitaminigénye, mint pl.
várandósság és szoptatás alatt, fokozott fizikai terhelés, betegségek
esetén.
A szervezet vitaminigénye megfelelő, helyesen összeállított vegyes étrenddel kielégíthető! (Ennek alapja a naponta 5-6 alkalommal történő gyümölcs és zöldségfogyasztás, ami kb. fél - egy kilónyi nyers, friss zöldséget, gyümölcsöt jelent. - A szerkesztő megjegyzése)
A megfelelő vitaminellátottság azért nagyon fontos az egészség
megőrzése érdekében, mert mind az elégtelen, mind a túlzott
vitaminbevitel - egyes esetekben - súlyos következményeket okozhat.(Az emberiség döntő többsége vitamin- és mikrotápanyag hiányban szenved, a túladagolás extrémen ritka.-A szerkesztő megjegyzése)
Nem elegendő vitaminbevitelhez vezethetnek a rossz táplálkozási
szokások, az elégtelen táplálékbevitel, a szélsőséges táplálkozási
irányzatok, a rosszul összeállított fogyókúrás étrend, és egyes
emésztőrendszeri betegségek. (De ide sorolható még az éretlen zöldségek és gyümölcsök, amelyekben még be sem dúsúlhattak ezek a fontos anyagok, a termények szállítása, raktározási módja, a helytelen főzési szokások, amikor nemcsak lecsökken a vitamintartalom, hanem el is vész. - A szerkesztő megjegyzése)
Zsírban oldódó vitaminok
A–vitamin (Retinol)
A napi szükséglet 0,8-1 mg felnőttek számára. Az ajánlott mennyiség
betartása különösen fontos kismamáknak, mivel mind az elégtelen, mind a
túlzott bevitelnek magzatkárosító hatása lehet.
Fő forrásai a máj, vese, halmáj, húsok, tojássárgája, tej,
tejtermékek, margarin, vaj. Az A-vitamin előanyagait (provitaminjait),
az ún. karotinoidokat elsősorban a vörös, sárga és zöld húsú zöldségek
és gyümölcsök tartalmazzák.
Az A-vitaminnak különösen fontos szerepe van a retina (szem
ideghártyája) működésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel a bőr,
a nyálkahártya működéséhez szintén A-vitaminra van szükség. Ezen kívül
szerepe van a csontok, a fogak és a kötőszövet fejlődésében is.
Az A-vitamin hiányának első megjelenési formája az ún. farkasvakság,
vagy szürkületi vakság. Emellett a szaruhártya kiszáradása,
kifekélyesedése is kialakulhat. Hosszan tartó A-vitamin hiány teljes
vakságot is okozhat.
Az elégtelen A-vitamin bevitel ezen kívül szerepet játszhat légúti
fertőzések, bőrkiszáradás, vesekövek és húgyúti fertőzések
kialakulásában, illetve egyes hasmenéses állapotokban,
étvágytalanságban, gyakoribb fertőzésekben, gyermekkorban a növekedés
ütemének lassulásában, vérszegénységben.
Az elégtelen bevitelhez hasonlóan a túladagolásnak is megvannak a
veszélyei. Az erre utaló tünetek közé tartozik a vérzékenység, az ajkak
berepedezése, fejfájás, ingerlékenység, vizenyő megjelenése a lábakon,
csontok fájdalma, máj- és lépmegnagyobbodás. Csecsemők esetében
jellegzetes tünet a kutacsok kidomborodása.
Az A-vitamin könnyen felszívódik (a táplálékkal felvett mennyiség
mintegy 70-90%-a), és a feleslegben felvett mennyiség elsősorban a
májban, de a légzőszervek és az emésztőrendszer nyálkahártyájában,
illetve a szemekben is raktározódik.
Felszívódása zsír jelenlétében könnyebben végbemegy. Ha a
zsírbevitel 5 g-nál kisebb, a vitamin és előanyagai igen rosszul
szívódnak fel. Ha a szervezet hosszú ideig nem jut újabb A-vitamin
adaghoz, a raktározott mennyiséget képes leadni, és ezzel fedezni a
szükségletet. Kiválasztása főként az epén keresztül történik.
Az elővitaminok (karotinoidok) felszívódása sokkal rosszabb, mindössze 20-50%-os, és ezekkel nem valószínű a túladagolás.
D-vitamin (Kalciferol)
A napi ajánlás egészséges felnőttek részére 5-6 mg. Gyermekek,
illetve terhes és szoptató anyák részére ez a mennyiség kb. 10 mg.
Csecsemőkorban a szükséglet fedezésére az anyatej nem elegendő, ezért
napi D-vitamin pótlás szükséges. Legfontosabb D-vitamin-forrás a
halmájolaj, kaviár, lazac, máj, tojássárgája, tej, tejszín, illetve
egyes sajtok (Ementáli, Pannónia, ömlesztett sajtok).
D-vitaminhoz nemcsak a táplálékfelvétel útján jut a szervezet, mivel
a napfény hatására a szervezetben lévő koleszterinből is képes azt
előállítani. Ez az oka annak, hogy a kevésbé napsütéses helyeken
gyakrabban alakulhatnak ki D-vitamin hiányos állapotok.
Idős korban a bőrben a D-vitamin előállítás mértéke csökken, különös
figyelmet érdemel ezért a táplálékkal történő bevitel és a szabadban
tartózkodás.
A kalciferol fontos szerepet játszik a kalcium-, és a foszfor-
anyagcserében, segíti felszívódásukat a vékonybélből. A vérben lévő
kalcium- és foszforszint szabályozásával közvetve szerepet játszik a
mirigyek működése és az izomműködés fenntartásában is. Szerepe van a
csontképződési folyamatokban, segíti az ásványi anyagok csontokba és
fogakba való beépülését. Ezen kívül szükséges a véralvadási,
sejtnövekedési és idegrendszeri működéshez.
A D-vitamin elégtelen bevitele következtében csecsemő- és
gyermekkorban ún. angolkór (rachitis), valamint felnőttkorban
csontérési zavar (osteomalacia) alakul ki. Megakadályozhatja a fogak
fejlődését, valamint csont- és izomfájdalom léphet fel.
A feleslegben bevitt D-vitamin a zsírszövetben raktározódik, ahonnan
a szükségletnek megfelelően kiáramlik. Hosszan tartó, nagy mennyiségű
bevitele súlyos következményekkel járhat, főleg csecsemők és
kisgyermekek esetében. A túladagolás tünetei a hasmenés, hányás,
fejfájás, gyengeség. Jellemző a vérben a magas kalciumszint, valamint a
vizelettel történő kalciumürítés. Nagyfokú elmeszesedés jöhet létre
elsősorban a vesékben, amely veseelégtelenséghez is vezethet. Gyermekek
esetében a növekedési ütem lassulása illetve leállása figyelhető meg.
E-vitamin (Tokoferol)
Felnőttek esetében napi minimum 15 mg E-vitamin bevitele ajánlott. Fő
forrásuk a növényi eredetű olajok (szója, kukorica, repce, napraforgó),
olajos magvak (mogyoró, mandula, tökmag, mák, gesztenye), búzacsíra,
hüvelyesek. Biológiai hatása még nem teljesen tisztázott, ugyanis az
emberi szervezetben az E-vitamin hiányának káros következményeire
nincsenek egyértelmű bizonyítékok.( Ez a kijelentés nem helytálló, mert pl. 1993-ban már megjelent egy 10 éves felmérés eredménye, ami összeffüggést mutat a szív- és érrendszeri problémák kialakulása és az E-vitamin hiány között, több, mint 80000 ember megfigyelésével, Stampfer M. at al. - A szerkesztő megjegyzése)
Számos állatfaj és az ember szaporodásához nélkülözhetetlen.
Szükséges a sejtlégzéshez, biztosítja a vörösvértestek hosszabb
élettartamát, és a vas felszívódásában is szerepet tulajdonítanak neki.
Előszeretettel alkalmazzák kozmetikai (bőrhidratáló) készítményekben
is. Az E-vitamin elsősorban a májban és az izmokban raktározódik, de
megtalálható a herékben, a petefészkekben és a vörösvértestekben is. A
táplálékkal bevitt E-vitamin mintegy 20-40%-a szívódik fel, a többi a
széklettel ürül.
Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt kulcseleme a szervezet
szabadgyökök elleni védekező-rendszerének. Megakadályozza az
esszenciális zsírsavak oxidációját, védő hatást fejt ki egyes daganatos
betegségek megelőzésében, a szívinfarktus kialakulásában és a máj
elzsírosodása ellen is hatékony. Emellett magzatvédő hatása is van.
Hiányállapot változatos táplálkozás esetén nem fordul elő.
Túladagolásának tünetei nem ismertek, és a feleslegben bevitt E-vitamin
mennyiségnek nincsenek toxikus hatásai.
K-vitamin (Fillokinon)
A napi ajánlás minimum 0,07-0,08 mg. Fő forrásai a zöld növények, főleg a
brokkoli, fejes saláta, káposztafélék, paraj, illetve a tejtermékek és
a máj. Két fő formája ismert, a K1-vitamin (fillokinon), és a
K2-vitamin (menakinon). A K1- vitamin a táplálék útján jut a
szervezetbe, míg a K2-vitamint a bélben lévő baktériumok
szintetizálják. A szükséglet kb. 50 %-át az így előállított K-vitamin
fedezi. Vegyes táplálkozás, illetve normális bélflóra és megfelelő
zsíremésztés esetén a K-vitamin-hiány esélye igen csekély.
A
K-vitamin epe jelenlétében szívódik fel a bélcsatornából, majd a májba
kerül, ahol nagy része hasznosul, majd vízoldékonnyá alakul át, így az
epével és a vizelettel kiürül a szervezetből. A májban csak kis
mennyisége raktározódik (2%), így hiány esetén ez a raktár hamar kiürül.
Ha valaki hosszan tartó antibiotikus kezelésben részesül, a
bélbaktériumok egy része elpusztulhat, így a szervezetben lévő
K-vitamin-termelés csökkenhet. Csecsemőknél, koraszülötteknél
előfordulhat K-vitamin-hiány miatt kialakuló vérzékenység, ugyanis
emésztőrendszerükben a bélbaktériumok száma alacsony, és a K-vitamin az
anyatejbe nem választódik ki.
A K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadási faktorok képződéséhez, valamint a csontképzéshez.
Hiányának oka általában zsírfelszívódási zavar, májbetegség,
véralvadásgátló vagy antiobiotikus terápia. Ha valamilyen
zsírfelszívódási zavar áll a hiány hátterében, akkor hatásos lehet
injekciós K-vitamin adása. Ez azonban csak orvosi utasításra történhet.
Vízben oldódó vitaminok
B1-vitamin (Tiamin)
Napi szükséglet min. 0,9-1,1 mg, de például sportolóknál, idős korban
vagy alkoholizmus esetén több is lehet az ajánlatos mennyiség. Fő
forrásai a hús, belsőségek, teljes kiőrlésű gabona, olajos magvak,
élesztő, hüvelyesek. Hőérzékeny vegyület, így főzés hatására kb.
30%-kal csökken a mennyisége.
Fontos szerepet játszik a szénhidrát-, és aminosav-anyagcserében, az
idegrendszer energiaellátásában. B1-vitaminra minden sejtnek szüksége
van a szervezetben, így a bevitelt követően a véráram révén szinte
minden sejthez, szövethez eljut. Mivel a szervezet gyorsan elhasználja,
folyamatos B1-vitamin-bevitelre van szükség.
A B1-vitamin-hiány főként a fejlődő országokban alakul ki
csecsemőknél, az anya alultápláltsága miatt. A tünetek
étvágytalanságban, hányásban, izomgörcsökben, híg és zöldes színű
székletben mutatkoznak meg, illetve előfordulhat szapora pulzus,
fulladás, köhögés, a perifériákon vizenyő megjelenése. Felnőttekben a
tiamin-hiányt általában az egyoldalú táplálkozás, valamint az
alkoholizmus okozza.
Nagy dózisú tiamin-bevitel (50-200 mg/nap) káros hatásai egyelőre még ismeretlenek.
B2-vitamin (Riboflavin)
Felnőttek számára a napi ajánlás min. 1,3-1,6 mg. Fő forrásai a
gabonafélék, tej, tojás, sajt, hús, máj, halak, hüvelyesek, élesztő,
olajos magvak. Jelentős szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, egyes
ásványi anyagok hasznosulásában, hormonok termelődésében, valamint a
nyálkahártyák épségének fenntartásában.
Felhasználása után a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből,
illetve a székletből is kimutatható. Ennek oka, hogy egyes
bélbaktériumok termelnek riboflavint. Hosszan tartó antibiotikus
kezelés után is előfordulhat B2-vitamin-hiány, a bélbaktériumok
pusztulása miatt.
A B2-vitamin hiányához (ritkán alakul ki) a helytelen táplálkozási
szokások és az alkoholizmus mellett felszívódási zavarok, egyes
gyógyszerek (pl. antidepresszánsok) hosszú távú szedése vezethetnek.
Tünetei közé tartozik a torokfájás, szájzug-berepedés, nyelv-, és
szájnyálkahártya gyulladás, a faggyúmirigyek gyulladása, vérszegénység,
végtagfájdalmak, ideggyulladás, bőrhámlás. Hiánya befolyásolja más
vitaminok, például a B6-vitamin és a niacin anyagcseréjét.
B6-vitamin (Piridoxin)
A napi ajánlás felnőttek esetében min. 1,3 mg, idős korban min. 1,5-1,7 mg. A szervezet B6-vitamin szükséglete arányos a
fehérjebevitellel, fehérjedús táplálkozás esetén nő a szükséglet. Fő
forrása a búzacsíra, élesztő, hús, máj, tej, tojás, teljes kiőrlésű
gabonafélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, fejeskáposzta,
csonthéjas gyümölcsök. A B6-vitaminnak jelentős szerepe van azoknak az
enzimeknek a működésében, amelyek az aminosavak átalakításában,
valamint az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében vesznek részt. Ezen
kívül szükséges a vérképzéshez, egyes hormonok képzéséhez, és az
idegrendszer működéséhez.
A terhesség, a fogamzásgátló tabletták szedése és alkoholizmus
esetén a piridoxin-szükséglet megnő, hiányállapot szempontjából ezért
ezek a csoportok fokozott rizikójúnak tekinthetők.
A niacinhiány tünetei könnyebben megszűnnek, ha a niacin adását
B6-vitaminnal egészítik ki, ugyanis a B6-vitamin szükséges a triptofán
(egy aminosav) átalakításához.
B12-vitamin (Kobalamin)
Napi ajánlás min. 2 mg. Csak állati eredetű táplálékban található meg. Fő
forrása a máj, szív, vese, tüdő, húsok, halak, tojás. A vastagbélben
lévő bélbaktériumok is termelnek B12–vitamint, azonban ezek nem tudnak
felszívódni. A vérképzésben játszik fontos szerepet. Felszívódásához
ún. intrinsic faktorra (a gyomorban termelődő fehérje), a sejtekbe való
bejutásához, illetve aktiválódásához pedig folátra van szükség.
B12-vitamin szükséges a DNS-szintézishez, az idegszövetek
kialakulásához, a vörösvértest-képzéshez, szénhidrát anyagcseréhez.
B12-vitamin-hiány előfordulhat elégtelen bevitel, szélsőséges
táplálkozás, vegetarianizmus egyes típusai esetén is. A B12-vitamin
hiányának következtében zavart szenved a sejtosztódás, vészes
vérszegénység, az ideg-, a gyomor- és a bélrendszer működésének zavara
alakul ki. További tünet az emlékezési-, az érzés-, és a látászavar.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Napi ajánlás min. 90 mg. Fő forrása a zöldpaprika, brokkoli, káposzta,
karalábé, kelbimbó, karfiol, narancs, mandarin, grapefruit, citrom,
kivi, csipkebogyó, feketeribizli, málna, eper, zöldpetrezselyem. Hő
(pl. főzés) hatására könnyen lebomlik.
Szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a kollagén
(kötőszöveti alapanyag) szintézisében, sebgyógyulásban, hormonok
képződésében, egyes ásványi anyagok (vas, cink, réz) felszívódásában.
Antioxidáns hatású, azaz megköti a szervezetben képződő káros hatású
szabad gyököket.
Régen elsősorban a tengerészek között alakult ki a C-vitamin
hiánybetegsége, a skorbut, ami ínyvérzésben, ínygyulladásban,
foghullásban, bőr alatti bevérzésben, vérszegénységben, elhúzódó
sebgyógyulásban nyilvánult meg.
A C-vitamin szükségletet megnövelheti a nagy hőség, erős fizikai
munka, legyengült állapot, dohányzás, alkoholfogyasztás. Nagy
mennyiségben (több gramm) alkalmazott adása azonban nem indokolt, mert
arra hajlamos egyénekben oxalátkövek kialakulását okozhatja a vesében.
Ha valaki hosszabb ideig nagy dózisú C-vitamint szed, és utána
visszatér a normál adagra, a szervezete úgy érzékeli, hogy „keveset"
kap, és így rövid időn belül az ún. „visszatérő skorbut" jöhet létre.
Niacin (PP-faktor)
A napi ajánlás felnőttek esetében 1000 kcal-ra kb. 6,6 mg (napi
15-20 mg), arra azonban ügyelni kell, hogy csökkent energiaigény esetén
se legyen 13 mg alatti a bevitel. Egyes szakirodalmakban B3-vitaminnak
is nevezik, mivel a B-vitaminok közül harmadikként fedezték fel.
Általánosabb azonban a niacin elnevezés.
Fő forrása az élesztő, hús, máj, tojás, teljes kiőrlésű lisztet
tartalmazó termékek, olajos magvak, egyes gyümölcsök. A
vitaminszükséglet egy részét a szervezet a táplálékból fedezi, míg
másik részét egy aminosavból, a triptofánból is képes előállítani (60
mg triptofánból kb. 1 mg niacin képződik). A növények közül a kukorica
fehérjéje nem tartalmaz triptofánt.
A niacin szerepet játszik a sejtekben végbemenő kémiai folyamatok
biztosításában, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcseréjében, a
sejtlégzésben.
Niacin-hiány elsősorban alkoholistákon és kevert B-vitamin hiány,
valamint szélsőséges táplálkozás (sok kukorica fogyasztása) esetén
fordul elő. Tünetei közül legjellemzőbb a bőrgyulladás, hasmenés,
elbutulás. A bőrgyulladás először a kézfejen, majd a többi, napfénynek
kitett testrészen jelentkezik. A bőr sötét színű lesz, hámlik, majd
hegesedve gyógyul. A hiányállapot (pellagra betegség) jellemzője még a
szájgyulladás, sima, vörös nyelv, hányinger, hányás, hasmenés,
fejfájás, emlékezetkiesés, zsibbadás, mozgászavar.
Pantoténsav (B5-vitamin)
Napi ajánlás min. 5 mg. Egyes irodalmakban B5-vitamin néven is említik. A
pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcserében nélkülözhetetlen
ún. koenzim-A-nak, így szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában,
illetve glikogénné való átalakításában, a zsírok égetésében, valamint a
szteroidhormonok, a koleszterin, és a vérfestékek szintézisében, a
sebgyógyulásban.
Forrása a hús, belsőség, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek.
Mivel sokféle élelmiszerben megtalálható, valamint egy részét a
bélbaktériumok is előállítják, hiánya csak nagyon ritkán, főként
mesterséges táplálás, hosszan tartó antibiotikus kezelés, alkoholizmus
és alultáplált gyermekek esetén fordul elő komplex B-vitamin hiány
részeként. Tünetei idegrendszeri- és anyagcsere-zavarokban
mutatkozhatnak meg.
Bőr- és hajregeneráló kozmetikai készítményekben is felhasználják.
Biotin (H-vitamin)
Napi ajánlás 30-100 mg. Kéntartalmú vitamin, enzimalkotó, és
szerepet játszik a szénhidrát-, az aminosav-, valamint a
zsíranyagcserében. A bélbaktériumok is termelik. Fő forrása a húsok,
máj, vese, tojássárgája. A nyers tojásfehérjében lévő avidin nevű anyag
megakadályozza a biotin felszívódását. A növények közül a búzában is
található biotin, de ennek felszívódása nem jó.
Biotinhiány előfordulhat komplex B-vitamin hiány, alkoholizmus,
alultápláltság, hosszan tartó mesterséges táplálás esetén, illetve
olyan egyéneken, akik sok nyers vagy lágy tojást fogyasztanak. Tünetei
a bőrgyulladás, nyelvgyulladás, izom-, és bőrfájdalom, étvágytalanság,
kimerültség. A bőr pattanásos lesz, haj-, és szőrhullás észlelhető.
Folát
Napi ajánlás min. 0,2-0,4 mg. A folát a hasonló hatású anyagok
gyűjtőneve, amelyeknek az alapvegyülete a folsav. Forrása a belsőségek,
élesztő, leveles zöldségek és a gyümölcsök. B12- és B6-vitaminnal
együttműködve szerepet játszik a vérképzés biztosításában. A folátnak
szerepet tulajdonítanak egyes fejlődési rendellenességek kockázatának
csökkentésében. Ezért már a fogamzás előtt, majd elsősorban a
várandósság első 3 hónapjában a kismamák táplálkozásában kiemelten
fontos a megfelelő folát bevitel, így akár étrend-kiegészítő vagy
gyógyszer formában pótlólagos bevitel is szükségessé válik.
Egyes kutatási eredmények szerint összefüggés van a szérum
folátszint csökkenése és a homocisztein nevű anyag szintjének
megemelkedése között, amely a szívinfarktus kialakulásának önálló
kockázati tényezője lehet.
Foláthiány előfordulhat felszívódási zavar, alkoholizmus, valamint
bizonyos gyógyszerek szedése esetén. Elégtelen folátbevitel
vérszegénységhez vezethet, a jó folátellátottság viszont elfedheti a
B12-vitamin hiány tüneteit. ( gyakorlatilag nem beszélhetünk jó folátellátottságról, hiszen a folát nagyon instabil vegyület, könnyen lebomlik, pl. a földből felvett leveles zöldséget egy napi szobahőmérsékleten tároljuk, akkor gyakorlatilag már nincs benne folát, ha hűtőszekrényben tartjuk, akkor minden egyes nappal kb. feleződik a foláttartalom. -A szerkesztő megjegyzése)
A túlzott folátbevitel megakadályozhatja a zavartalan cinkfelszívódást.
Érdekességek a vitaminokról
• A szervezetben is képződnek vitaminok, mint pl. a D-, a K-, a
B12-vitamin és a niacin, de ezek mennyisége elenyésző a szükségeshez
képest, így táplálkozásunk során ezeket sem ajánlatos mellőzni.
• Megfelelő, változatos táplálkozással minden életkorban fedezhető a
vitaminszükséglet, ha naponta fogyasztunk gabonaféléket, zöldséget,
gyümölcsöt, tejterméket, húsfélét, heti több alkalommal
burgonyát, rizst, tojást, hetente olajos magvakat, száraz hüvelyeseket,
halat és kb. kéthetente belsőségekből készült ételeket.
• A zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma nagymértékben függ az
éghajlattól, a termőtalajtól, a betakarítási módtól, a szállítástól, a
tárolástól és az elkészítési módtól.
• A túlzott energia-bevitel nem feltétlenül jelent biztosan
megfelelő vitaminellátottságot, mert ha az étrend szélsőséges, akkor
egyes vitaminok bevitele biztos, hogy nem megfelelő.
• A dohányzó embereknek magasabb a C-vitamin szükségletük, mint a nemdohányzóké.
• A túlzott alkoholfogyasztás hátrányosan befolyásolja a C-, B1,
B6-vitamin, naicin, pantoténsav, biotin és a folát felszívódását.
Forrás: MDOSZ
Szerk.: B. G.
Kapcsolódó cikk:
|