Magas zsírtartalmú halak fogyasztása európaiak esetben is
véd a szívinfarktus ellen egy új 57 000 fős dán kutatás szerint. Magas zsír,
ezen belül omega-3 tartalma van a heringnek, a makrélának, a lazacnak és a
pisztrángnak.
Már több évtizede ismert, hogy a magas omega-3 zsírsav tartalmú tengeri
eleségen élő népcsoportokban alig fordul elő koszorúér betegség. A grönlandi
eszkimók, az alaszkai bennszülöttek, és a japán halászok között végzett több
felmérés jutott erre az eredményre.
Dán kutatók 2010-ben a vezető európai kardiológiai folyóiratban közölt
vizsgálata most az európai emberekben is igazolta az omega-3 védőhatását. 57
ezer 50 és 64 év közötti emberben mérték fel részletesen az étkezési szokásokat
és követték állapotukat 7,5 éven keresztül. Ezen időszakban 1122 hirtelen
szíveseményt, úgynevezett akut koronária szindrómát regisztráltak a
vizsgálatban résztvevők között. A férfiak között a zsíros halak fogyasztók
között kisebb volt a hirtelen
koronária események száma.
A kedvező hatás a magas omega-3 zsírtartalmú halak
fogyasztása esetén volt kimutatható. Ilyenek a hering, makréla, lazac, és a
pisztráng. Ugyanakkor a sovány zsírtartalmú halak fogyasztása nem javította a
szívbetegség előfordulását. A tonhal, a szardínia a tőkehal illetve a
garnélarák és a tőkehal ikra tartozik ide.
A védő hatás férfiaknál volt egyértelműen igazolható, elsősorban azért, mert
férfiak szenvedtek el elegendő számú szíveseményt a következtetések
levonásához. Nők esetében nem történt annyi szívroham, hogy annak alapján a
halfogyasztástól függő következtetéseket tudtak volna levonni.
A zsíros halak védőhatását a magas omega-3 zsírsav tartalomnak tulajdonítják. A
feltételezések szerint az omega-3 zsírsav beépül a sejtek falába, véd a
ritmuszavarok ellen, csökkenti az érelmeszesedéses felrakódásokon a gyulladásos
jelenségeket. Ezen kívül csökkenti a triglicerid szintet, és gátolja a
vérlemezkék összecsapzódását.
A dán kutatók által igazolt, mérsékelt mennyiségű zsíros hal fogyasztásakor
várható szívvédő hatás egybevág az omega-3 zsírtartalmú ételek védőhatásáról
korábban kimutatott tapasztalatokkal.
Mi az akut koronária szindróma?
Az akut koronária
szindróma (ACS) a szívizom hirtelen kialakult oxigénhiányával járó állapotok
összessége. Ide tartozik a heveny szívinfarktus (ST szakasz emelkedéssel vagy
anélkül az EKG-n), az instabil angina és a hirtelen szívhalál.
Kivonatosan:
Magas zsírtartalmú halak fogyasztása európai férfiakban véd a szívinfarktus
ellen. Magas zsír, ezen belül omega-3 tartalma van a heringnek, a makrélának, a
lazacnak és a pisztrángnak.
Forrás: European Heart Journal, doi:10.1093/eurheartj/ehp375
Kapcsolódó cikkek:
Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a gyógyításban
Hogyan mentsd meg a szíved?
Női szívinfarktus - félreérthető tünetekkel
Szívbajos statisztika
|