Az agyban, bizonyos biokémiai üzenetközvetítők, úgynevezett
neurotranszmitterek dolgoznak. A különböző ételek segítik vagy gátolják
ezeknek a munkáját. Minél kiegyensúlyozottabban táplálkozunk, annál
kiegyensúlyozottabb lesz az agyműködés.
Kétféle fehérje létezik, amelyik a neurotranszmitterek működésére hat:
az egyik a neurostimulánsok, vagyis azok a fehérjék, amelyek tirozint
tartalmaznak, ezek serkentik az agyműködést, a másik a triptofánt
tartalmazó fehérjék, amelyek nyugtatólag hatnak. Ha reggelire komplex
szénhidrátokat és fehérjét fogyasztunk, akkor ezek kiegészítik egymást
és segítik a megfelelő agyműködést.
Az agyműködést serkentő ételek fehérjében gazdagok, alacsony
szénhidrát és magas tirozin tartalmúak. Ilyenek a tejtermékek, halak,
tenger gyümölcsei, a hús, a tojás.
Az agyat pihentető ételek szénhidrátban és triptofánban gazdagok, a
fehérje tartalmuk alacsony. A csokoládé, a tészta, a hüvelyesek, a
magok és csonthéjasok tartoznak ebbe a csoportba.
A tapasztalatok és a tudományos megfigyelések szerint a reggeliző
gyerekek általában jobban tanulnak, jobb jegyeket szereznek, jobban
tudnak öszpontosítani, jobb a problémamegoldó képességük. A kálciumban
gazdag ételek fogyasztása ezt elősegíti. A nem-reggeliző gyerekek
általában figyelmetlenebbek, rosszabb osztályzatokat kapnak, valamint a
magatartásuk is rosszabb. Ők hajlamosak napközben édességet
fogyasztani, hogy a szervezetük energiaszükségletét biztosítsák, a
vércukorszint ingadozása pedig magatartászavarokhoz vezet.
Nem mindegy, hogy mit hogyan eszünk, és mit mivel. Jobb, ha az egész
gyümölcsöt fogyasztjuk, mint ha csak a levét innánk, jobbak a frissen
facsart, rostos gyümölcslevek, mint a szűrt levek. A bennük található
rostok egyenletesebbé teszik a cukor felszívódását, elmarad a
vércukorszint ingadozása. Ugyanezért érdemes édességet közvetlenül
étkezés után fogyasztani.
Nem baj, ha a gyerekek nassolnak napközben. Megfigyelhető, hogy evés
után pár órával megváltozik a viselkedésük, ahogy esik a
vércukorszintjük, úgy lesznek egyre nyűgösebbek. A nass azonban ne üres
szénhidrátot tartalmazó keksz, ropi vagy babapiskóta legyen, még csak
ne is édesség! Kisgyerekek számára tegyünk egy tálra apró falatokat,
amelyek színesek, ízükben és formájukban változatosak! Vékonyra szelt
sajtból vágjunk ki csillag alakzatot, vágjunk cikkekre főtt tojást és
nevezzük csónaknak, hold alakúra szeleteljük a hámozott almát, tegyünk
a tálra főtt brokkoli fácskákat, életkortól függően főtt vagy nyers
zöldségeket vágjunk csíkokra, hadd mártogassa a lurkó joghurtba vagy
krémsajtba! Az édesanyák kreativitása határtalan.
Rózsa Ibolya
Forrás: LLL